26 tips voor een geslaagde newborn fotoshoot
Hoe zorg je voor een geslaagde newborn shoot? Dat ligt toch niet alleen aan de fotograaf? Lees hier hoe je zelf heel veel kunt doen voor een geslaagde newborn shoot.
Met een newborn fotoshoot leg je een nieuw leventje vast. En dat moet natuurlijk niet alleen een fantastisch resultaat opleveren, maar wat mij betreft ook een superleuke ervaring zijn. Als mensen van mij horen dat ik newborn fotograaf ben, vertellen ze mij wel eens dat bij hun de newborn shoot is mislukt. Meestal snapt men wel dat dit bijvoorbeeld komt door bijvoorbeeld een onrustige baby, soms echter krijgt de fotograaf de schuld. En dat is jammer, want in mijn ogen kan er veel verbeterd worden in de voorbereiding op een newborn shoot. Die voorbereiding zorgt voor een hoop rust en een veel grotere kans op een geslaagde newborn shoot.
Ben jij zwanger en op zoek naar een newborn shoot? Lees dan onderstaande tips goed door. Ze helpen je bij de keuze van een newborn fotograaf, bij de voorbereidingen en tijdens de shoot zelf.
Tip 1. Begin op tijd met zoeken
De zoektocht naar een newborn fotograaf die bij jou past, kost tijd. Dit terwijl je al druk genoeg bent met de babykamer, geboortekaartjes, babykleren, enzovoort. Om echt een goede keuze te kunnen maken, is best veel werk. Zorg dan ook dat dit geen last minute haastklus wordt. Bovendien hebben de meeste newborn fotografen een behoorlijk volle agenda. Niet zelden ben ik zelf bijvoorbeeld volgeboekt voor de komende drie maanden. Ik neem alleen last minute aanvragen aan als dit echt in mijn agenda past. Wil je dus voorkomen dat je niet meer terecht kunt bij jouw favoriete fotograaf, begin dan 3-4 maanden voor je uitgerekende datum met zoeken en boeken. Ben je rond de zomervakantie uitgerekend, begin dan nog eerder; ook fotografen hebben vakantie en je zult dan ook wat meer moeite hebben een passende fotograaf te vinden. Kijk eens rond in mijn portfolio van de newbornfotografie om te bepalen of ik de juiste fotograaf ben voor jullie.
Tip 2. Bepaal waar je de shoot wilt doen
De ene fotograaf komt aan huis voor een newborn shoot, de ander niet. Er is een gemak aan het houden van de shoot bij je thuis; je hoeft zelf niet op pad, het scheelt je dus een trip naar de fotograaf. Vaak is er echter wel een flinke dosis ruimte en licht nodig in de woning om een newborn shoot te laten slagen. Toen ik net begon met newborn fotografie, kwam ik vaak bij mensen thuis en was het licht en/of de ruimte teleurstellend. Dat komt de kwaliteit van de foto’s nou eenmaal niet ten goede. Dat is precies waarom ik mijn studio heb ingericht: Ik heb er perfect licht, en alle ruimte en spullen zodat je de beste omstandigheden hebt om de newborn shoot te laten slagen. Als tussenvariant bied ik bijvoorbeeld wel een lifestyle newborn shoot aan. Daarbij kom ik wel aan huis, maar zonder alle items en props. Het wordt dus veel meer een shoot in jouw natuurlijke omgeving.
Tip 3. Kijk eerst eens rond
De meeste newborn foto’s zijn van nature erg mooi. Je kijkt ten slotte toch naar nieuw leven. Toch verschilt de stijl per fotograaf enorm. Je kunt pas bepalen wat jij mooi vindt, als je verschillende stijlen hebt gezien. Boek dus niet meteen de eerste fotograaf die je tegenkomt. Je zult zien, als je meerdere websites hebt bekeken, dat de stijl van de newborn shoot heel bepalend is voor de sfeer van de foto’s. Je wilt natuurlijk wel een shoot die echt bij je past. Bekijk mijn portfolio maar eens om te kijken of mijn stijl jullie aanspreekt. Klik ook maar eens op onderstaande foto’s om door te klikken naar newborn portfolio.
Tip 4. Let op het gebruik van accessoires
Kijk bij de beoordeling van een fotograaf ook naar het gebruik van accessoires (newborn props). Denk dan aan mutsjes, jurkjes, petjes, haarbandjes, bloemen enzovoort. Als de fotograaf dergelijke accessoires niet op zijn of haar website toont, is er een redelijke kans dat dit niet in het repertoire past. Hoogstwaarschijnlijk heeft de fotograaf dergelijke items dan niet eens in huis. En dus zal een fotograaf ook niet werken met deze props. Ben jij wel op zoek naar dergelijke foto’s, zoek daar dan de fotograaf bij uit. Kun je deze niet vinden, bel dan eens met wat fotografen om te horen of ze je dit alsnog kunnen aanbieden.
Tip 5. Let op kleurgebruik van de newborn shoot
Kijk ook goed naar welke kleuren een fotograaf gebruikt. Ben jij fan van felle kleuren? Zoek daar dan een fotograaf bij. Deze heeft dan meer ervaring met het werken met deze kleuren dan een fotograaf die met andere kleurtonen werkt. Momenteel zijn bijvoorbeeld natuurlijke aardtinten erg in de mode. Zelf gebruik ik deze ook het meeste, bijvoorbeeld bruin, beige, crème, en pasteltinten.


Tip 6. What you see is what you get
De stijl die je op de website ziet, is een goede voorspeller van wat jij als klant zult krijgen. Als je bovenstaande tips naleeft, zal je foto’s krijgen die voldoen aan de stijl waar jij op valt. Je kunt vaak met de fotograaf afspraken maken over de verschillende poses die je wilt. Alles is echter wel afhankelijk van de baby tijdens de fotoshoot. Bovendien is het nooit mogelijk een exacte replica te maken van een bepaalde foto. Iedere foto is uniek. Om te zien hoe ik een babyhuidje bewerk na de fotoshoot heb ik een filmpje gemaakt. In dit filmpje kun je goed zien wat ik wegpoets (de niet blijvende oneffenheden op de huid) en hoe dit duurt per foto.
Tip 7. Zorg dat je weet wat je krijgt
Iedere fotograaf bepaalt zijn eigen pakketten en diensten. Dat betekent dat het soms lastig is om te vergelijken. Sommige fotografen hanteren een pakket met daarin een aantal digitale bestanden (die je dus zelf kunt gebruiken om afdrukken etc. mee te maken), anderen leveren ook een foto album of harmonicaboekje mee. Andere fotografen hanteren een basisprijs, waarbij je individuele foto’s en bestanden nog apart moet afrekenen. Ik onderscheid de opnamekosten van de producten die je afneemt, omdat die laatste heel persoonlijk en dus altijd verschillend zijn.
Tip 8. Boek op tijd
Als je dan je keuze hebt gemaakt, boek dan op tijd. Zorg dat je duidelijke afspraken hebt over de beschikbaarheid van de fotograaf. Ik krijg helaas vrij vaak last minute aanvragen van klanten waarvan de newborn fotograaf alsnog geen tijd had. Dat wil je natuurlijk voorkomen door duidelijk te hebben dat je zeker terecht kan bij de fotograaf.
Tip 9. Communiceer je wensen
Heb je bijzondere wensen, meld die dan bij boeking. Een fotograaf kan dan nog reageren, en aangeven of iets wel of niet kan. Dan kun jij ook nog bepalen of je alsnog bij deze fotograaf wilt boeken. Als je wensen pas tijdens of net voor de newborn shoot naar voren komen, is het niet meer mogelijk om te annuleren en/of een andere fotograaf te boeken.
Tip 10. Bespreek beschikbaarheid met je partner
Als je wilt dat je partner bij de shoot aanwezig is, zorg er dan ook voor dat hij/zij beschikbaar is op de dag van de fotoshoot. De shoot is niet alleen een ‘functioneel iets’, het is ook een beleving, een moment samen. Heeft bijvoorbeeld de vader een drukke baan, of reist hij veel, zorg dan dat hij wel ruimte maakt voor de fotoshoot. Zelf doe ik newborns bijvoorbeeld altijd op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Helaas gebeurt het dan toch soms dat de vader de shoot moet missen omdat hij alweer moet werken. Voor de shoot zelf is dat vaak geen probleem, maar het is natuurlijk wel zo mooi als het hele gezin op de foto kan. Bij ons in de fotostudio is het alleen op een doordeweekse dag mogelijk.
Tip 11. Meld op tijd dat je bent bevallen
Als je dan bent bevallen, is het zaak dit zo snel mogelijk te melden. De fotograaf houdt een plaatsje voor je bezet, maar heeft ook een eigen planning. Zolang je niet meldt dat je bent bevallen, gaat de fotograaf er ook van uit dat je nog niet bent bevallen. Deze kan dan dus last-minute aanvragen aannemen. En omdat een newborn shoot altijd binnen 14 dagen na de geboorte (er zijn uitzonderingen) wordt gedaan, is het belangrijk om snel melding te doen van de geboorte. Dan kun je samen met de fotograaf op zoek naar een passende datum voor de shoot.
Tip 12. Bereid je goed voor
De meeste newborn fotografen hebben wel een informatiesetje, waarmee ze je helpen je voor te bereiden op de fotoshoot. Zorg dat je dit goed leest ernaar handelt. Het helpt je echt om dichter bij jouw perfecte fotoshoot te komen! Hieronder vind je enkele van de tips die ik altijd meegeef. Zet een dag van te voren de spullen klaar die je mee moet nemen, dat helpt bij het voorkomen van stress op de dag van de fotoshoot.
Tip 13. Berperk het nuttigen van koffie en koolzuurhoudende dranken
Soms kunnen baby’s last krijgen van darmkrampjes doordat de moeder producten nuttigt die invloed hebben op bijvoorbeeld de gasvorming in de darmen van de baby. Hieronder vallen koffie en koolzuurhoudende dranken, maar er zijn nog meer producten. Ik heb hier een lijstje voor je gevonden, het helpt je in het algemeen mocht je kindje last hebben van darmkrampjes. Darmkrampjes kunnen het je baby lastig maken om in te slapen, wat natuurlijk weer minder mooie foto’s oplevert.
Tip 14. Kom op tijd
Het lijkt misschien een open deur, maar op tijd komen voor de shoot is echt belangrijk. Afhankelijk van de fotograaf en het pakket dat je afneemt, duurt een newborn shoot ongeveer 1,5-2 uur. Dat lijkt erg lang, maar in de praktijk blijkt telkens weer dat je deze tijd hard nodig hebt. Te laat komen betekent minder foto’s maken. Zo simpel is het. Vaak heeft de fotograaf meerdere afspraken op een dag, en dus geen ruimte om uit te lopen. En als moeder weet ik dat op tijd vertrekken met een pasgeboren baby best nog wel een uitdaging kan zijn…
Tip 15. Zorg voor rust
Rust is het allerbelangrijkste tijdens de fotoshoot. Als je gestrest bent, dan merkt je baby dat aan je. Een relaxte shoot is dan wat moeilijker te realiseren. Daarom ook tip 13, zorg dat je op tijd bent zodat je zonder stress kunt beginnen aan de shoot. Zelf ben ik vaak al een half uurtje voor de fotoshoot aanwezig om wat op te ruimen, spullen klaar te zetten enzovoort. Het is dan ook geen enkel probleem als je er al bent en even rustig acclimatiseert in mijn studio.
Tip 16. Laat de familie thuis
Hoe leuk het ook voor familieleden kan zijn, de fotoshoot moet in alle rust kunnen gebeuren. Dus met alleen vader en moeder, en eventueel broertje(s) en zusje(s). Soms gebeurt het dat de vader er niet bij is, dan kan er een andere volwassene meekomen. Maar laat de rest van de familie thuis. Iedere extra aanwezige zorgt voor meer onrust, en dat komt echt de fotoshoot niet ten goede. Bij ons in de studio zijn niet meer dan 2 volwassenen toegestaan.
Tip 17. Zorg voor ‘stil’ speelgoed voor de kinderen
Een fotoshoot van twee tot drie uur is erg lang voor broertjes en zusjes. Zij moeten toch ook een groot deel van de tijd wachten, en moeten dan wel rustig zijn om de fotoshoot niet te verstoren. Zorg er dan ook voor dat ze in alle rust kunnen spelen. Eventueel kan een van de ouders natuurlijk ook even naar buiten met ze, of samen bijvoorbeeld een kleurplaat maken. Maar houd vooral rekening met te vullen tijd, de broertjes en zusjes staan nou eenmaal niet constant voor de camera.
Tip 18. Neem voldoende voeding mee
Zorg dat je minimaal 3 voedingen meeneemt (als je geen borstvoeding geeft natuurlijk). Een baby slaapt makkelijker in als hij voldaan is dan wanneer hij honger heeft. Aangezien een aantal poses alleen slapend kan, en de meeste mensen graag foto’s willen van hun slapende baby, wil je niet dat dit niet lukt door een tekort aan voeding.
Tip 19. Zorg dat je baby niet teveel slaapt voor de shoot
Als je baby te goed is uitgeslapen, is het moeilijk om hem of haar tijdens de fotoshoot in slaap te krijgen. Daarom, als het mogelijk is, niet teveel slaap van te voren. Grote kans dat het autoritje naar de fotograaf leidt tot een slapende baby, maar dat hoeft niet zo’n probleem te zijn. Jonge baby’s slapen makkelijk vaker op een dag in, als ze genoeg slaap hebben.
Tip 20. Kies je kleding met zorg
Ga je zelf ook mee op de foto? Kies dan ook je eigen kleding zorgvuldig uit. Gebruik geen felle kleuren of drukke prints, die leiden de aandacht af van de gezichten. Beter is het om wit, beige, crème of zwart te dragen. Kijk ook eens op mijn portfolio voor ideeën.



Tip 21. Neem reservekleding mee
Tijdens een newborn fotoshoot gebeurt er altijd wel een ongelukje. Omdat je baby een groot deel van de fotoshoot geen luier draagt, leidt plassen en poepen meteen tot vieze kleren. Zorg dus dat je ook voldoende kleding hebt om je te verschonen, zodat je niet in die vieze kleren hoeft te blijven lopen.
Tip 22. Onderga de fotoshoot relaxed
Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je net vader of moeder geworden, gaat de fotograaf aan de slag met jouw baby. Voor sommigen is dit wat lastig, voor anderen minder. Als je een ervaren newborn fotograaf hebt gekozen, dan weet deze wat hij/zij doet. Bij mij gaat de veiligheid van het kind boven alles. Dus geen settings waarbij het kind kan vallen of op een andere manier verwond kan worden, maar ook geen poses waarvan ik weet dat deze niet goed zijn voor het lichaam van de pasgeborene. Als je fotograaf daarin resoluut is, is dat een teken dat deze zijn vak serieus neemt en het welzijn van jouw kindje boven alles stelt.
Tip 23. Help de fotograaf
Veel poses en situaties vergen veel geduld en het helpen relaxen van jouw baby. Hoewel de fotograaf hierin bedreven is, is er geen beter ‘rustmedicijn’ dan papa en mama. Dus volg de aanwijzingen van de fotograaf op om je baby maximale rust te gunnen. Hoe relaxter de baby, des te mooier de foto’s kunnen worden.
Tip 24. Maak zelf geen foto’s
De meeste fotografen willen niet dat je zelf ook fotografeert. De fotograaf investeert veel tijd en geld om deze foto’s te kunnen maken. Je kunt dus netjes de foto’s afnemen bij de fotograaf, en je eigen toestel thuislaten. Ook even een snel kiekje met de telefoon wordt meestal niet toegestaan.
Tip 25. Maak geen afspraak aansluitend op de fotoshoot
Maak geen andere afspraak na de fotoshoot. Het kan soms gebeuren dat een baby onrustig is tijdens de fotoshoot en dat ik pas aan het einde van de fotoshoot de beste foto’s kan maken. Ik ga dan liever een tijdje door met als resultaat de perfecte foto! Ga dus niet haasten.
Tip 26. Werkt de fotograaf hygiënisch?
Zorg dat je weet of de fotograaf waar je voor kiest hygenisch werkt. Worden de gebruikte materialen gewassen en schoongemaakt? Worden de handen geregeld gedesinfecteerd? Vraag dit na of ga bij de fotograaf in de studio op bezoek om dit verder uit te vragen of te bekijken. In een studio van een fotograaf zie je als snel of deze schoon is. Hygiene bij een baby van ongeveer 2 weken is nu eenmaal erg belangrijk.

BONUS TIPS
Tip 27. Waarom kost een newbornshoot meer dan een gewone fotoshoot?
De voornaamste reden is de hoeveelheid tijd die in een newbornshoot gaat zitten en daarnaast de investeringen die een fotograaf moet doen om newborn fotografie te kunnen uitvoeren. Voor een newbornshoot heb ik bijvoorbeeld 2-3 keer zoveel tijd voor nodig dan een “gewone” fotoshoot. Daarnaast koop ik diverse materialen in die allemaal gereinigd moeten worden na gebruik, de wasmachine draait na een newbornshoot op volle kracht! Maar ook de investering in opleidingen en cursussen zijn nu eenmaal niet gratis. Een goede newborn fotograaf onderhoud haar kennis of kunde door meerdere cursussen/opleidingen te volgen. Ik volg naast deze cursussen ook de EHBO voor baby en kind zodat ik bij calamiteiten tijdig kan inspringen mocht dat nodig zijn.
Tip 28. Ga niet haasten
Tijdens de fotoshoot wil ik rust. Hoe meer rust des te beter de fotoshoot lukt. Ik werk niet gehaast tijdens de fotoshoot maar werk altijd toe naar die perfecte foto van die pose. Wanneer jullie snel door de fotoshoot heen willen gaan levert dit een bepaalde mate van stress op bij mij en de baby. Soms komt het voor dat ik niet alle gewenste poses kan doen tijdens de fotoshoot omdat de baby onrustig is. Accepteer dit dan. Beter een paar mooie foto’s van een relaxte baby dan veel haastig geschoten foto’s onder tijdsdruk.
Tip 29. Geniet!
Misschien wel het allerbelangrijkste: een newborn fotoshoot is ook een beleving, een moment dat je met je net geboren baby deelt. Het levert je een fantastische herinnering op waar je mee kan pronken en waar je nog jaren naar kan terugkijken. Dan kan de herinnering aan de gebeurtenis ook maar beter heel mooi zijn toch? Daarom zeg ik ook altijd tegen de nieuwbakken ouders: “geniet van je newborn fotoshoot!”.

Volg je mij ook al op social media?
Astrid Timmers Fotografie
Pisanostraat 55c (1e etage) | 5623 CB Eindhoven | Tel +31 6 – 52 62 89 18
KVK 53937074 | BTW 1421.26.147.B02
Openingstijden:
Maandag: gesloten | Dinsdag tot en met vrijdag: 14.00-17.00 uur | Zaterdag: 9.00-14.00 uur
Uitsluitend op afspraak | Parkeren is gratis mogelijk voor de deur